Neglesopp

Neglesopp er den vanligste neglesykdommen og anslagsvis 50 prosent av alle negleproblemer er forårsaket av neglesopp. Neglesopp er mer vanlig hos menn enn hos kvinner og de vanlige symptomene på neglesopp er misfarging og sprø og tykke negler som smuldrer opp langs kantene. Neglesopp er forårsaket av samme type sopp som oppstår med fotsopp. Ved å bruke en neglesopppenn kan du redusere symptomene på neglesopp.

Neglesopp kan forebygges med noen få enkle triks. Det viktigste er å ha god fothygiene ved å vaske og tørke føttene regelmessig. Å bruke en god pustende sokk er et annet forebyggende tiltak, et alternativ kan være å bruke en sokk med åpen tå. Har du allerede slitt med neglesopp, finnes det heldigvis også metoder for å bli kvitt neglesopp. Prøv gjerne YavaTop dråper mot neglesoppinfeksjoner.

Hva er neglesopp?

Neglesopp er den vanligste neglesykdommen og anslagsvis 50 prosent av alle negleproblemer er forårsaket av neglesopp. Neglesopp oppstår trolig i forbindelse med fotsopp som har spredt seg. Når soppen har tatt tak i huden eller i tåneglene, kan den spre seg ved ren berøring. De vanlige symptomene på neglesopp er misfarging og sprø og tykke negler som forvitrer langs kantene. Neglesopp er mer vanlig hos menn enn hos kvinner og oppstår vanligvis på tåneglene.

Neglesopp kan være smertefullt, men det finnes metoder for å bli kvitt problemet Risikoen for neglesopp øker med alderen fordi eldre får dårligere blodsirkulasjon og neglene blir tykkere. Det er anslått at 50 prosent av personer over 70 år har neglesopp. Personer som lider av diabetes, svekket immunforsvar og psoriasis rammes oftest av neglesopp. Neglesopp kan også oppstå ved overdreven håndvask og hvis du holder hendene i vann over lengre perioder. Neglesoppen kan lettere trenge inn fordi den naturlige beskyttelsen rundt neglene blir forstyrret på grunn av alt vannet. Derfor er tilstanden mer vanlig blant idrettsutøvere og svømmere fordi det fuktige miljøet er optimalt for soppen å trives i.

Generelt om soppinfeksjoner i tåneglene

Det tar lengre tid for neglesoppen å utvikle seg og er i utgangspunktet helt smertefri. Dette kan føre til at man lett savner symptomene på neglesopp, symptomene kan også variere. Den vanligste typen soppinfeksjon er dermatofytter, som står for omtrent 90 prosent av alle neglesoppinfeksjoner. De første tegnene du kan se er vanligvis en liten hvit eller gul flekk under den ytre kanten av neglen. Når soppen sprer seg får man tykke og sprø negler og neglen kan bli misfarget og miste glansen. En mørkere farge begynner å utvikle seg og neglen blir infisert og myk. Infeksjonen kan forverres i en slik grad at neglen slipper fra neglesengen, dette kalles onykolyse. En ubehandlet soppinfeksjon kan spre seg til andre tær og infisere andre mennesker.

Neglesopp kan være vanskelig å behandle fordi infeksjonen ligger under neglen og er vanskelig tilgjengelig. Du vil se resultatene av behandlingen når den infiserte neglen har vokst ut og blitt erstattet av en ny negl. For best resultat bør du starte behandlingen så tidlig som mulig og ikke stoppe behandlingen for tidlig. Det finnes ulike typer neglesoppbehandlinger. Du kan for eksempel bruke et fotbad som er spesielt utviklet for å bekjempe fot- og neglesopp eller Scholl neglesoppbehandling, som er en væske som trenger inn i neglen og virker soppdrepende. Behandlingen dreper 99,9 % av neglesoppen i en fire ukers intensiv behandlingsfase hvor soppen drepes i den infiserte delen av neglen. Behandlingen bidrar også til å forhindre spredning av soppinfeksjonen og tilbakevending av symptomene.

Neglesopp er en smittsom sykdom og sprer seg ved direkte kontakt.

- Soppinfeksjoner i tåneglene oppstår ofte som følge av at man har eller har hatt fotsopp.


Hvem kan få neglesopp?

Soppinfeksjoner i tåneglene oppstår ofte som følge av at man har eller har hatt fotsopp, da det er dermatofytter som forårsaker begge problemene. Du kan også bli smittet med neglesopp fra en annen person eller utvikle det hvis føttene er våte over lengre tid. Hvis du har en skadet negleplate, er det lettere for soppen å ta tak og dermed lettere forårsake en skade og et soppangrep. Vi mennesker er ulikt følsomme for å bli rammet, har man et svakere immunforsvar eller lider man av diabetes, løper man større risiko for å utvikle neglesopp. Infeksjonen er imidlertid sjelden hos barn. Neglesopp er mer vanlig hos personer over 60 år og rammer menn oftere enn kvinner. Hvis du er en svømmer, har du også en høyere risiko for å bli rammet av neglesopp fordi disse menneskene oppholder seg i et varmt og fuktig miljø der soppene trives.

Påvirker neglesopp barn?

Til tross for at barn ofte kan oppholde seg i miljøer hvor soppangrep kan tenkes å være vanlig, som barnehager, skoler, idrettshaller og lignende, er neglesopp relativt uvanlig hos barn. Selvfølgelig kan neglesopp også ramme barn. Men faktum gjenstår at symptomene er sjeldnere hos barn enn hos voksne.

Symptomer på neglesopp

Du får sjelden noen fysiske symptomer med neglesopp, men det er mer et kosmetisk problem. Sykdommen utvikler seg over lang tid og i begynnelsen kan det være lett å gå glipp av symptomene da den kanskje bare vises som en liten hvit eller gulaktig flekk under neglens ytterkant. Tåneglene har en tendens til å gradvis bli tykkere og endres i struktur og form. De kan også få en gulaktig farge og ser generelt misfarget ut. Neglen blir ofte porøs og kan smuldre. I sjeldne tilfeller gir soppangrepet smerte og kan, hvis du er uheldig, til og med føre til at hele neglen løsner fra neglesengen.

Vanlige årsaker til neglesopp

Neglesopp er en smittsom sykdom og sprer seg ved direkte kontakt. Du kan derfor få infeksjonen hvis du går barbeint i et miljø der det allerede er sopp eller hvis du låner andres sko eller skitne sokker. Ettersom soppen trives i et fuktig miljø, blir du lettere påvirket hvis du bruker sko som er for trange og føttene svetter mye. Det er derfor viktig å vaske føttene regelmessig og bruke sokker som holder føttene tørre. Personer med svekket immunforsvar, dårlig blodsirkulasjon og diabetes har lettere for å utvikle neglesopp. Har du pågående, ubehandlet fotsopp, er det også en risiko for at den angriper tåneglene dine med en neglesoppinfeksjon som resultat.

Forhindre neglesopp

Det er flere ting du kan gjøre for å unngå neglesopp. Det viktigste er å ha god fothygiene ved å vaske og tørke føttene regelmessig. Å bruke en god pustende sokk er et annet forebyggende tiltak. Bomulls- eller ullsokker har god pusteevne. Et godt tips er å bruke sokker med åpen tå, som gjør at tærne til enhver tid kan holdes tørre og risikoen for soppinfeksjon under tåneglene reduseres.


Du bør unngå sokker laget av syntetiske materialer, som ofte gjør føttene varmere og dermed også svettere. Å bruke luftige sko som puster er et annet godt forebyggende tiltak, dette er spesielt viktig hvis du bruker skoene over lengre tid. Ved opphold i offentlige områder som svømmehaller eller treningssentre bør du bruke svømmesko/treningssko eller annen beskyttelse slik at du ikke blir smittet.

Hvordan behandle neglesopp

Det finnes ulike løsninger og salver som kan kjøpes uten resept for å behandle neglesopp. Felles for disse produktene er at de alle generelt har en soppdrepende effekt og inneholder stoffer som forbedrer neglens utseende. De gir også neglen en styrkende beskyttelse, samtidig som behandlingen skaper et ugunstig miljø for soppen å fortsette å vokse i. Ved hjelp av disse behandlingene kan også neglesopp forebygges og spredning av sykdommen også stoppes. Hvis du tidligere har vært rammet, kan disse produktene forhindre at infeksjonen kommer tilbake. Behandlingen kan gjøres hjemme og er enkel å utføre.