Akillessenebetennelse

Akillessenebetennelse er en relativt vanlig skade som kan føles utrolig smertefullt. Akillessenebetennelse forekommer i senen på hælens bakside og er et samlenavn som brukes når du har vondt i hælsenefestet. Ved å bruke en skosåle eller en støttestrømpe, kan du redusere smerten fra akillessenebetennelse. Prøv gjerne et par komfortable strømper med myk gel i hælen.

Akillessenebetennelse

Akillessenebetennelse er en relativt vanlig skade som oppstår på baksiden av hælen. Hæl senen er den lengste senen i kroppen og har som oppgave å knytte hælbeinet med ankelstrekkerne. I motsetning til for eksempel hælspore, hvor smerten er lokalisert til hælsporet, trenger ikke akillessenebetennelsen i hele tatt å være en betennelse, smerten kan komme fra andre typer av ubehag som er knyttet til senen i hælen som for eksempel slitasje i senen eller overbelastning av hælen. Det er vanligvis meget smertefullt når du har problemer med senen i hælen. Du kan føle deg stiv i hælsenen, ankelleddet og i hele ankelstrekkeren. Det oppstår ofte en hoven klump på hælen, noen få centimeter over hælen.

Hvorfor får du Akillessenebetennelse?

Akillessenebetennelse kan forekomme av ulike årsaker. Det er svært vanlig å bli utsatt for betennelse i hælen med fysiske aktiviteter. Vedvarende belastning på senen forårsaker irritasjon og betennelse som gjør vondt, smerten kommer som oftest når du jogger eller i idretter der du løper mye, for eksempel når du spiller fotball, håndball, basketball eller innebandy. Sport med raske bevegelser og hopp kan også utløse akillessenebetennelse. Tennis, badminton eller volleyball kan også forårsake betennelse i hælen. Du kan også bli utsatt av betennelse i hælen selv om du lever et normalt liv. Vanlige turer eller en aktiv livsstil med raske gåturer, kan også være tilstrekkelig for at det skal oppstå smerte. Hælsenen kan også bli overbelastet om du har pronasjon når du går. Pronasjon betyr at føttene tuller innover, noe som gjør at trykket blir høyt på ankelstrekkeren som er knyttet til hælsenefestet.

Hvem kan bli utsatt for akillessenebetennelse?

Som vi tidligere nevnt er akillessenebetennelse et symptom som hovedsakelig påvirker idrettsutøvere på forskjellige nivåer. Akillessenebetennelse er statistisk sett mer vanlig for menn – men kvinner, unge og barn kan også bli utsatt for en slik skade.

Slik lindrer du smerten

Hvis du opplever smerte i hælen, bør du først og fremst unngå å belaste senen i hælen. Unngå å gå turer og tenk på å hvile fra trening en stund, det finnes flere metoder for å redusere smerten som oppstår med akillessenebetennelse. Du kan for eksempel tape foten og hælen, slik at ankelen og hælen blir stabil med en god kinesiotape. Du kan også bruke en god skosåle eller hælpute for å lindre smerten i hælen.

Skosåler mot akillessenebetennelse

En god ide for de som lider av akillessenebetennelse er å bestille en myk og avlastende innleggssåle med ekstra støtte og støtdemping for hælen. Dette gjør det mulig å unngå overbelastning av hælen samtidig som føttene får hvile. Hvis du foretrekker et mindre innlegg for hælen i stedet for en større skosåle, anbefaler vi at du ser på fliken hælinnlegg her på vår nettside. Støttestrømper mot akillessenebetennelse Hvis du ikke føler at en skosåle kan hjelpe deg med dine plager, kan du prøve å bruke et par støttestrømper. Støttestrømper kalles også iblant for kompresjonsstrømper, ved å bruke støttestrømpe som har en stabiliserende effekt, kan du redusere plager i hælsenefestet. En kompresjonsstrømpe øker blodsirkulasjonen i føttene og blodomløpet bidrar til å lege betennelsen raskere og gir dermed en god hjelp ved akillessenebetennelse.

Forhindre skade på hælsenefestet

For å unngå akillessenebetennelse, bør du forhindre skaden på et tidlig stadium. Du kan også bruke en skosåle for å forebygge en slik skade, spesielt hvis du er en person som liker å bevege deg gjennom trening eller sport. Ved å bruke et par solide og gode sko som gjør at du får stabilt, har du kommet en god bit på veien. Ved å bruke en innleggssåle i skoene dine, kan du forhindre akillessenebetennelse.

Når skal du søke pleie?

Hvis dine problemer i hælsenefestet ikke har blitt bedre etter 7-10 dager, bør du besøke et helsesenter. Akillessenebetennelse leges som regel av seg selv, hvis du hviler og bruker skosåler. En fysioterapeut kan hjelpe deg, hvis du tror at du har en akillessenebetennelse som ikke blir bedre.