Forstuet fot

Forstuing av foten er en av de vanligste skadene som forekommer blant både idrettsutøvere på forskjellige nivåer og de som mosjonerer.  Forstuing av foten kan gjøre forferdelig vondt, men det finns heldigvis hjelpemidler som forhindrer skader, stabiliserer foten og øker prosessen for å rehabilitere en ankelforstuing. Se alle våre fot- og ankelstøtter.

En forstuet fot bør behandles så snart som mulig etter skaden. Når den akutte smerten har blitt redusert, bør du så raskt som mulig få en stabiliserende bandasje eller ankelstøtte som gir permanent støtte og kompresjon til ankelen i løpet av dagen.

Forstuet fot

Forstuing av foten er en av de vanligste skadene som forekommer blant både idrettsutøvere på forskjellige nivåer og de som mosjonerer. Det er anslått at det oppstår over 45.000 ankelskader hvert år. Når du får overtråkk og forstuer foten, skades og vrikkes ankelleddet. En forstuet for kan også bety at det har blitt beinbrudd i den stabiliserende delen av leddbåndet. Når foten blir forstuet kan det også oppstå en mindre blødning i et nærliggende muskelfeste, som kan gjøre at foten blir hoven. For å redusere risikoen for å forstue foten, er det viktig å bruke en god ankelstøtte.

Årsaker til en forstuet fot

For at foten skal kunne være bøyelig og bevegelig, er det nødvendig med ledd og leddbånd. Ankelleddet består av to ledd, der stabiliteten i leddene sikres av leddbånd både på utsiden og innsiden av foten. På utsiden er det tre forskjellige leddbånd, såkalt fremre leddbånd, midterste leddbånd og bakre leddbånd. På innsiden av foten er det fire forskjellige leddbånd, som går sammen i ett vev som fungerer som en enhet. Leddbåndet i ankelen har funksjonen til å stabilisere føttene når vi står, går eller vrikker på foten og i tillegg bidrar våre muskler i beina og føttene til å stabilisere ankelen. En forstuet ankel oppstår som et resultat om du går og lander feil, slik at et ledd i ankelen er blitt vridd mot kroppen, noe som gjør at leddbåndet på utsiden av foten blir strukket mer enn det tåler. Den vanligste typen av forstuing av foten oppstår på leddbåndet som knytter ankelleddet og fotroten. Denne typen av forstuing er meget smertefullt og i en slik forstuing kan det være vanskelig å støtte foten, fordi fotroten utgjør den stabiliserende delen for hele foten. Å forstue foten på utsiden av foten er det aller vanligste, men det kan også være at du har hatt overtråkk og trampet skjevt, slik at foten vrikkes utover og gjør at det oppstår en strekk i leddbåndet på innsiden av foten. Forstuing av foten forekommer i idrettssammenheng, med raske vridninger og bevegelser i foten, som for eksempel fotball, innebandy, basket, volleyball og ande typer av ballsporter. Det er selvsagt også en risiko for å forstue foten i andre sporter som løping i terreng, orientering eller bare i vanlige turer på ujevnt terreng.

Diagnose av forstuet fot

Hvis du har vært i en ulykke og forstuet foten, er det viktig å først og fremst finne ut hva slags forstuing som har skjedd. Det er også viktig å finne ut om det er en liten forstuing eller om forstuingen er alvorlig, ankelleddet hovner opp umiddelbart etter ulykken og det kan være vanskelig å på en rask måte avgjøre omfanget av forstuingen – du kan også bli utsatt for beinbrudd. Ved å føle på foten og ankelen, er det vanligvis mulig å kontrollere om det er en forstuing eller om det har oppstått skjelettskader. Når foten er blitt forstuet er ankelleddet på innsiden og utsiden av føttene kan du vanligvis klemme på dem uten å skade, dermed blir leddbåndet rundt ankelleddet veldig ømm og det er som oftest svært smertefullt å klemme rundt fotens myke deler. Hvis det er en liten forstuing av foten, kan du vanligvis behandle skaden på egenhånd uten å besøke en lege. En normal forstuing bruker å ta seg sammen innen en til to uker med behandling hjemme, ved å for eksempel bruke ankelstøtte eller tape ankelleddet, men hvis smerten ikke blir bedre etter en lengre tid anbefaler vi å besøke en lege.

Behandling av forstuet fot

En forstuet fot bør behandles så snart som mulig etter skaden. Foten skal raskt plasseres i høy posisjon for å redusere risikoen for at ankelen hovner opp. Ankelen bør knytes godt med bandasje for å skape kompresjon og økt blodsirkulasjon i ankelen. I begynnelsen kan du knyte foten hardt, men ikke så kraftig slik at foten sovner, etter omtrent femten minutter kan du lette på bandasjen. Avkjøl ankelleddet med is eller med kjøleskum for å redusere blødningen. Når den akutte smerten har blitt redusert, bør du så raskt som mulig få en stabiliserende bandasje eller ankelstøtte som gir permanent støtte og kompresjon til ankelen i løpet av dagen. Det er viktig at ankelen og leddbåndet i føttene får hvile og ligge så stille som mulig, for at rehabiliteringsprosessen i ankelen skal gå raskere. Du bør også fortsette å legge foten i høy posisjon med hard komprimering under dagen, med en femten minutters intervall og med jevne mellomrom kjøle ankelleddet med is.

Hvor lang tid tar det før en forstuet fot blir bedre?

Det kan ta lang tid for en sånn skade å bli bra, at smerten reduseres og at symptomene forsvinner, avhengig av hvor omfattende forstuingen er. En lettere forstuing i foten kan leges etter en uke med kontinuerlig behandling og litt flaks. Symptomene på en kraftigere forstuing kan være ubehagelig og krevende i opptil en måned og hvis det er veldig alvorlig, så kan du føle smerte i flere måneder etter at du har forstuet foten. Det er viktig å sette i gang med bevegelsen av foten, så snart som mulig etter en overtråkk, uten å overbelaste eller strekke den for mye. Etter omtrent ett døgn kan du begynne å forsiktig vrikke på foten for å se om du føler at det er smertefullt, gjør det vondt bør du ikke fortsette, men i stedet hvile foten. Når du føler at ankelen blir sterkere igjen og at du kan støtte deg på foten uten at det gjør vondt, kan du prøve å trene styrken i ankelen igjen. Det skjer som oftest automatisk når du begynner å bruke foten som vanlig, men i noe tilfeller kan du også få øvelser fra fysioterapeuten.

Forhindre risikoen for å forstue foten

Risikoen for å forstue foten er selvfølgelig størst når du er aktiv. I idrett og sporter med høy intensitet er risikoen større for skader enn med aktiviteter som er mer forsiktige. Hvis du er redd for å forstue foten, bør du alltid bruke en stabiliserende ankelstøtte når du trener. En støtte som er tynt med lett komprimering gir foten den ekstra støtten som kan hjelpe til. En støtte for ankelen kan være spesielt viktig hvis du bruker sko med en smalere bunnplate, for eksempel fotballsko eller løpesko. Husk at om du spenner ankelstøtten hardt rundt fotleddet, så blir risikoen mindre for forstuinger, men pass på – slik at du ikke strekker så hardt at følelsen og blodsirkulasjonen forsvinner. Underflaten påvirker risikoen for å få en forstuet fot. Høy intensitetstrening på ujevne overflater er morsomt, men også veldig utfordrende for anklene, derfor er ankelstøtte en billig forsikring som effektivt kan forhindre skader i ankelen.

Fem hjelpemiddel når du har forstuet foten

Hos oss kan du bestille hjelpemidler og fotpleieprodukter som avlaster symptomene dine, som fremskynder rehabiliteringsprosessen og som forhindrer smerte når du har forstuet foten. Vi har et bredt utvalg av produkter som gir ankelen støtte, uavhengig av om du har hatt en liten forstuing eller om du har en alvorligere forstuing. 1.

Ankelstøttebånd –

Ved hjelp av et ankelstøttebånd kan du raskt og enkelt knyte ankelleddet og skape kompresjon når du blir utsatt for ankelskade. Støttebåndet gir beskyttelse til anklene og gir en stek kompresjon, noe som øker blodstrømmen gjennom foten. Se ankelstøttebånd her. 2.

Ankelstrømper med kompresjon (2 stk) –

Disse ankelstrømpene brukes om natten for å gi et stabiliserende trykk over ankelen når du sover. Disse sokkene øker kompresjonen og blodstrømmen i ankelleddet og gjør at kroppen får de beste mulige forholdene for å blir bedre i den forstuede foten. Se ankelstrømper her 3.

Fotleddstøtte (2 stk) –

Du kan bruke disse fotleddstøttene for å forebygge og forhindre å forstue foten i idrettssammenheng. Fotleddstøtte fungerer også bra for å stabilisere ankelen når du har forstuet foten. Det smarte båndet som følger med, gjør at du kan stramme fotleddstøtten etter hvordan du føler og hvor hardt du vil. Se fotleddstøtte her. 4.

Justerbar fotleddstøtte –

Denne smarte fotleddstøtten justerer, slik at foten er hundre prosent i en stille posisjon. Den leveres med en metallskinne som du bøyer til ønsket stilling. Du kan deretter plassere skinnen mellom fotleddet og fotleddstøtten, dette gir deg den rette vinkelen på ankelen din. Denne justerbare ankelstøtten kan brukes både om natten og dagen, uten at ankelleddet beveger seg. Se den justerbare fotleddstøtten her. 5.

Stabil fotleddstøtte (2 stk) –

Dette er våre «verste»-modeller når det gjelder ankelstøtte. Når du kjøper disse støttene til ankelen, får du to virkelig stabile beskyttelser i god kvalitet. Støtten stabiliserer ankelen på en veldig bra måte, enten du har en lett forstuing eller en alvorligere forstuing i foten, kan du forvente deg at denne ankelsøtten gir deg de beste mulige forutsetningene for å kunne rehabilitere. Se våre stabile fotleddstøtter her.