Knebeskyttelse

Knebeskyttelse brukes både for å forebygge og i rehabilitering etter kneskade. Knærne er en av de kroppsdelene som er utsatt for mest belastning, trykk og støter. Det er en stor grunn til at kneskade er en av de vanligste typene av skader som oppstår ved sport og idrett.

Knebeskyttelse brukes både for å forebygge og rehabilitere etter kneskade. Knærne er en av de kroppsdelene som blir mest utsatt for belastning, trykk og støter. Det er en stor grunn til at kneskader er en av de vanligste typene av idrettsskader. Hensikten med knebeskyttelse er å stabilisere og rette kneet i riktig retning og posisjon.

Hvilke knebeskyttelser kan du velge mellom?

Det er mulig å bruke knebeskyttelse både før og etter kneskader. Knebeskyttelser som brukes før, fokuserer hovedsakelig på å gi støtte, kompresjon og varme. Ved trening hvor kneet trenger stabilitet og der det er fare for skade bør knebeskyttelse brukes, helst sammen med et par støtdempende skoinnlegg. Kneleddene blir utsatt for høy belastning under trening og musklene rundt kneet må holdes varm og myk for å unngå skader. Knebeskyttelsen vil også bidra til å hindre slitasje og overbelastning av kneet.

Vanlige kneskader

Som tidligere nevnt er kneskade en av de vanligste sportsskadene som kan oppstå på grunn av feil belastning, overbelastning, svakhet eller betennelse i musklene. Det er viktig å identifisere hvilken type av kneskade du har fått og prøve å stabilisere kneet igjen.

Vanlige kneskader

  • Hopperkne – Overbelastning som har ført til betennelse i ytre lårmuskelfestet eller redusert styrke i fremre lårmuskel. Ved behandling anbefales knebeskyttelse med hull i kneskålen. 
  • Løperkne – Betennelse og overbelastning på grunn av for eksempel høy treningsintensitet. Kan også være stive hofter og lårmuskler, dårlig løpesteknikk eller dårlige sko. For behandling anbefales en tynnere knebeskyttelse for å fremme rørelse, men samtidig gi støte og smertelindring. 
  • Osgood-Schlatters og Sinding-Larsen-Johanssons syndrom – En skade som ofte oppstår i ungdomsårene og skyldes at kneskålene er betent og irritert. For behandling anbefales en knebeskyttelse med lett eller middels støtte. 
  • Meniskskader – Kneet kan bli utsatt for retningsendring (vridning) i bøyd stilling, kan også forekomme ved svært høye belastninger. For behandling anbefales en knebeskyttelse med middels støtte. 
  • Slimposebetennelse – Slimposesekken har blitt betent eller irritert etter alvorlig slag/fall. Under behandling anbefales en knebeskyttelse med middels støtte som holder kneet varmt og øker rehabiliteringsprosessen. 
  • Patellofemoralt smertesyndrom (PFSS) – Intensiv, høy og alvorlig belastning på kneleddet som ofte oppstår under harde ensidige treninger, svake lårmuskler, anatomiske eller genetiske feilstillinger i kneleddet eller føttene. Under behandling kan du bruke en knebeskyttelse for å gi varme og stabilitet til kneskålen. 
  • Leddbåndskader – Rask retningsendring ved å for eksempel takle sidelengs. For behandling anbefales en knebeskyttelse med middels støtte for å ta bort belastning fra kneleddet.

Hvorfor bruke knebeskyttelse?

  • Økt ytelse
  • Forebygger skader
  • Smertelindring
  • Økt blodsirkulasjon
  • Rehabilitering

Knebeskyttelse med lett støtte

Beskyttelse for kneet med lett støtte har en lavere kompresjonsgrad og har et relativt tynt materiale for optimal bevegelse funksjon. Lette knebeskyttelser passer best til svakere smerter og gir varme og støtte ved aktivitet.

Knebeskyttelse med middels støtte

Beskyttelse for kneet med middels støtte er den vanligste typen knebeskyttelse. Materialet er tykkere og har e høyere grad av kompresjon enn den lettere versjonen.