Du kan ha på deg støttestrømper av ulike årsaker - for at det er behagelig, for å utføre bedre fysisk aktivitet eller for å forhindre alvorlige medisinske forhold. Støttestrømper forbedrer blodsirkulasjonen og reduserer samtidig smerte og hovne føtter og bein.
-
Kompresjonsstrømper glidelås (svart)Populære strømper med glidelås. Enkle å ta på.
-
Støttestrømper glidelås (beige)Komfortable støttestrømper med glidelås. Støtter trøtte ben.
-
-
Kompresjon aktiv (3 par)Strumpor med kompression (tre par) för dig som idrottar.
-
-
-
-
-
-
-
Rutete støttestrømper (rød)Et par rutete støttestrømper som øker blodsirkulasjonen.
-
-
Støttestrømper glidelås (svarte)Komfortable støttestrømper med fleksibel glidelås. Myk og behagelig.
-
Kompresjonsstrømper glidelås (beige)Strømper med glidelås som er enkle å få på føttene.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Støttestrømper sport (svart)Et par støttestrømper for idrett som gir beina styrke.
-
-
-
Kompresjonsstrømper legger (svart/grå)Sokker med kompresjon for idrett og sport
-
-
-
-
-
-
-
-
Sokker kompresjon (5 par)Fem ankelsokker med støtte for fotleddet til idretten.
-
-
-
Støttestrømper aktiv grønnStøttestrømper som er perfekt egnet for deg som er aktiv.
-
-
Støttestrømper aktiv rødEt par støttestrømper som gir deg økt blodsirkulasjon.
-
-
-
Støttestrømper aktiv beigeEt par støttestrømper i beige som gir styrke til beina.
-
Støttestrømper aktiv lyseblåSportslige strømper for deg som driver med idrett.
-
Folk bruker støttestrømper av ulike årsaker, noen for at det er behagelig, andre for å utføre fysisk aktivitet eller for å forhindre alvorlige medisinske forhold. Støttestrømper forbedrer blodstrømmen og samtidig reduserer smerte og hevelse i bein og føtter. Sokkene reduserer og risikoen for dyp venetrombos (DVT), en type blodkoagulasjon og andre blodsirkulasjonsproblemer. Strømpene blir produsert i forskjellige størrelser og kompresjonsstyrker, for å gi en individuell passform og funksjon.
Hva er støttestrømper?
Støttestrømper er skreddersydde elastiske sokker med en stilig passform som presser forsiktig (komprimerer) beina. Det største trykket fra sokken er rundt foten og ankelen, avtar gradvis jo lengre opp på beinet den kommer.
Hvem bruker strømpe som gir støtte?
•Personer med eller i fare for å bli utsatt for sirkulasjonsproblemer, som DVT, åreknuter eller diabetes •Personer som nettopp har gjennomgått en operasjon •Personer som ikke kan komme seg ut av sengen eller har problemer med å bevege beina •Personer som står og går hele dagen på jobben •Idrettsutøvere og fysisk aktive •Gravide kvinner •Personer som flyr lange avstander, for eksempel piloter
Hvorfor bruke støttestrømper?
Trykket (kompresjonen) som sokkene gir beina, hjelper blodårene til å fungere bedre. Arteriene som pumper oksygenrikt blod i musklene, avlastes av trykket og blodet kan strømme fritt. Prosessen hjelper venene slik at blodet pumpes tilbake til hjertet. Støttestrømper hindrer beina fra å bli sliten og sår, de lindrer også hevelse i føttene og anklene, samtidig som sokkene forebygger og behandler synlige blodårer og åreknuter. Økt blodsirkulasjon forhindrer også i sin tur hodepine og tretthet. Hvis blodet et i bevegelse, reduseres risikoen for blodkoagulasjon i blodårene og at blodproppene dannes. Blodpropper gjør det vanskeligere for blodet å flyte rundt, dette kan føre til hevelse, misfarget hud og andre alvorlige problemer. Blodpropp har blitt vanligere og kan føre til døden, hvis de dannas i viktige organer o stopper blodtilførselen. Mange idrettsutøvere som løpere, basketballspillere og triatlon-idrettsutøvere bruker støttestrømper rundt ben og armer. I teorien vil de forbedre blodtilførselen og øke oksygenforsyningen til musklene, ved å høye den fysiske prestasjonen. Prosessen forbedrer også gjenopprettingen ved å hindre vevskader. Blodcellen og lymfesirkulasjonen hjelper musklene til å gjenopprette seg raskt.
Hvilke varianter er det å velge mellom?
Støttestrømper er tilgjengelig i forskjellige lengder og dekker ulike deler av føttene og beina. For DVT, anbefales sokker som slutter under kneet. Strømpene har forskjellige kompresjonsnivåer målt i mm Hg. De skal stramme, men ikke gjøre vondt eller skade. Mild kompresjon med lavere trykk, er vanligvis tilstrekkelig i daglig bruk. Høyere trykk brukes i hovedsak til å forebygge for eksempel DVT. Trombo-emboliske avskrekkende (TED) sokker eller anti-embolistiske sokker er laget for å brukes etter operasjon eller for de som er sengeliggende en lengre tid. Underbevegelse og aktivitet, fungerer komprimerte strømper som er i ulike kompresjonsnivåer mye bedre. Hvis støttestrømpene brukes av medisinske grunner, anbefales det å snakke med en lege.
Klasser for støttestrømper (Klasse 1 og Klasse 2)
Det er to forskjellige kompresjonsklasser for støtte sokker, klasse 1 og klasse 2. Støttestrømper i kompresjonsklasse 1 (CCL1) har en kompresjonsnivå (målt ved ankelen= på 15-21 mmHg. Kompresjonsklasse 1 anbefales for litt mildere problemer som åreknuter, slitne bein eller for å forhindre væskeakkumulering i beina og hovne bein. Støttestrømper i kompresjonsklasse 2 (CCL2) har en kompresjonsnivå (målt ved ankelen) på 23-32 mmHg. Kompresjonsklasse 2 anbefales for litt alvorligere problemer som alvorlige åreknuter, årebetennelse (flebitt), lymfødem, etter operasjon for kronisk venøs insufficiens, alvorlige tretthetsproblem i beina og blodpropper. Ved bruk av støttestrømper i kompresjonsklasse 2, bør lege kontaktes.
Hvordan brukes støttestrømpene?
Trekk ut sokkene slik at de ligger langs foten din, unngå at stoffet folder seg. Pass på at sokken ikke er for lang, ikke brett/rull opp sokken, det kan føre til at den sitter for hardt rundt beinet og forhindrer blodsirkulasjonen. Du kan bruke sko og andre sokker over kompresjonsstrømpene, men unngå å dusje eller bade med sokkene.