Hallux valgus

Reduser smerte forårsaket av hallux Valgus raskt og enkelt. hallux valgus kan være smertsomt og kan forebygges med Hallux valgus støtte. Et tegn på hallux valgus er når den store tåen peker innover mot de andre tærne. Det er vanlig at knollen på storetåen presses utover for å skape trykk og gnaging, da kan det være bra med en myk beskyttelse som reduserer trykket fra skoen.

Ved å bruke et par tåspredere eller en silikon støtte, kan du enkelt redusere trykket og lindre smerte ved hallux valgus.

Hallux Valgus

Hallux Valgus kommer fra det latinske språket og betyr skrå stortå. Når Hallux Valgus utvikles, begynner fotens forside å bli bredere og flatere, deretter vinkles stortåen mot de andre tærne og det kan dannes sår mellom tærne. Hallux Valgus er et vanlig fotproblem og kan og kan skyldes arvelighet eller at du har brukt stramme sko i lang tid. Ni av ti som får Hallux Valgus er kvinner.

Hvordan forekommer Hallux Valgus?

Hallux Valgus betyr at stortåen er skrå og presset mot de andre tærne. Skjevstilling av stortåa kan føre til at tå leddet blir presset ut og danner en klump på innsiden av foten. Dette skyldes at det er en slimpose under huden som lett hovner når den blir utsatt for trykk. Symptomene trenger ikke å være smertefulle, men det kan være vanskelig å finne sko som ikke klemmer foten på grunn av forvrengingen av stortåen og klumpen. Klumpen kan være av varierende størrelse. Man kan oppleve en følelse av tretthet i den fremre delen av foten og føle smerte i festet til stortåen. Smerten kan kjennes dårligere dersom tåen blir belastet og den ømme knollen blir betent. Det kan også føre til at de andre tærne blir krøllete fordi de får mindre plass, trange sko kan skapa og sterkt forverre Hallux Valgus. Hallux Valgus forekommer ikke så ofte i lander er du ikke bruker så ofte og du trenger vanligvis ikke å konsultere en lege hvis du bruker gode sko og støtte som ikke forverrer symptomene.


Forhindre og lindre smerte ved Hallux Valgus

For å hindre og avlaste Hallux Valgus, kan du bruke romslige sko og støtte. Det kan være bra å komplettere med et par innleggssåler som støtter buehvelvet mellom stortåen og lilletåen, en såkalt frontpelot. Du kan også bruke andre deler som støtter foten, som såkalte trykkavlastende ringer og spesiallagde bandasjer som retter ut stortåa.

Velg riktig type sko

Stortåen har en tendens til å bule seg ut på føttene med Hallux Valgus, så derfor er det viktig å velge riktig type sko. På framfoten like ved stortåen, dannes en klump der stortåen krummer seg innover – noe som gjør at fremfoten derfor blir bredere. Trange og harde sko kan skape trykk mot Hallux Valgus-knølen som i sin tur kan forårsake store smerter. Det finnes slimsekker rundt stortå området og disse har den grunnleggende funksjonen å beskytte stortåen. Ved langvarig trykk på disse slimsekkene, for eksempel fra trange sko, kan det oppstå betennelse. Ved å bruke et par bredere sko, kan du unngå å få vondt i forfoten – det kan også være en god ide å bruke et mykt silikondeksel til forfoten som beskytter stortåen mot det verste trykket. Høyhælte sko bør du unngå hvis du lider av Hallux Valgus; sko med høye hæler øker belastningen på forfoten og gir et stort trykk på stortåen – høye hæler er vanligvis veldig stramme, spesielt foran på tå partiet.

Bruk skoinlegg

Hvis du har pronasjon, som betyr at føttene synker mot kroppen og da øker også trykket på innsiden av føttene. Dette betyr at stortåen får en økt belastning og dette igjen kan forverre Hallux Valgus. Ved å bruke et skoinlegg som forhindrer pronasjon, kan du redusere trykket på stortåen og dermed gjør det hverdagen lettere hvis du lider av Hallux Valgus. Det er også vanlig at Hallux Valgus kan utvikles hos personer som har lave fotbuer – pronasjonen legger press på stortåen og lave fotbuer forårsaker et stort trykk på forfoten, som igsjen øker trykker på stortåen. Ved å bruke en pelott til framfoten eller et inlegg med ekstra støtte for forfoten, kan du redusere trykket over forfoten.

Tåskiller og støtte

Ved å bruke et par tåspredere eller en støtte for stortåen, kan du enkelt redusere trykket ved Hallux Valgus. Det er flere forskjellige typer hjelpemidler for deg som lider av Hallux Valgus – både i form av beskyttelse som kan brukes innendørs uten sko eller utendørs når du har sko. I tillegg er det en mengde andre Hallux Valgus hjelpemidler som du kan bruke om natten når du sover for å rette ut stortåen.


Fem øvelser mot symptomet

Det finns mange forskjellige øvelser som kan hjelpe deg å forebygge og lindre skrå stortå. Ved å trene og tøye på tær og leddet i stortåen, kan du på en enkel og effektiv måte redusere symptomene på Hallux Valgus (spesielt hvis du begynner tidlig).

1. Strekk på leddet i stortåen

Hvis du oppdager at stortåen begynner å vokse i feil retning, er det viktig å gjøre noe umiddelbart. Jo lengre du venter, desto større er risikoen for å utvikle Hallux Valgus. Ved å strekke på stortåen i motsatt retning kan du forhindre at tåen vokser i feil retning – bøy stortåen i alle retninger bortsett fra innover. Løft tåen oppover slik at den peker rett opp på taket så mye du bare kan. Hold tåen trykt oppover i den posisjonen i fem sekunder og krum eller trykk tærne ned i fem sekunder. Gjenta prosessene minst fem ganger hver morgen og kveld. 

2. Strekk på leddet i stortåen ut fra foten

Stortåen vokser innover ved Hallux Valgus og det er derfor viktig å spenne på tærne i motsatt retning, delvis for å forhindre smerter men også for at leddene skal legge seg i rett posisjon. Ved hjelp av bånd som strekker leddet i stortåen, kan du på en enkel måte strekke leddet til siden. Gjenta samme øvelse når du strekker stortåen opp og ned. Legg båndet over dine stortær og skyv føttene utover, slik at du kjenner at den trekker i stortåleddet. Hold posisjonen i omtrent fem sekunder og gjenta siden fem ganger hver morgen og kveld. 

3. Grep trening med tærne (håndkle øvelsen)

Å trene grep med tærne er en smart måte å trene leddene i tærne på- Du får sterkere og jevnere ledd, men du strekker også leddene på en ordentlig måte – den ultimate treningen for store tær er håndkleøvelsen. Legg et håndkle på gulvet og en krakk ved siden av, ta av deg barbeint og prøv deretter å ta håndkleet med tærne over krakken, slipp den på andre siden av krakken når du har et godt grep med tærne. Gjenta øvelsen ti ganger hver morgen. 

4. Rullende massasjeball

En massasjeball kan gjøre underverker hvis du har smerter i føttene dine. For å massere fotsålene under føttene, legger du ballen på gulvet under en fot. Rull ballen under foten i omtrent to minutter og bytt deretter fot. Dette kan bidra til å lindre spenninger og kramper i føttene – fokuser spesielt på å rulle ballen i området rundt forfoten og stortåen for å redusere smerter ved Hallux Valgus. 

5. Gå barbeint

En enkel og effektiv måte å redusere Hallux Valgus – unngå å bruke så mye som mulig! Trange sko kan gi katastrofale konsekvenser for de med tendens til Hallux Valgus og du bør derfor gå barbeint så mye du kan, både innendørs og utendørs. Unngå å bruke sko, innesko eller tøfler innendørs i hjemmet eller på kontoret og prøv å gå barbeint så mye du kan (spesielt på sommeren når været tillater det utendørs).


Beskyttelse mot Hallux Valgus

Med hjelp av Hallux valgus tåspreder avlastes den fremre fot buen og gir en effektiv beskyttelse. Beskyttelsen dras over stortåen og minimerer trykket mot leddet ved stortåen. Du kan kjøpe støtten her. Om natten kan du bruke støtte som passer begge føttene og er fleksibelt slik at det er lett å gå med. Fordelen med vår støtte for natten sammenlignet med tidligere modeller som eksisterer på markedet, er fleksibiliteten. Støtten passer både venstre/høyre fot og at den er føyelig og fleksibel, slik at det er lettere å gå med. Korrigeringsstøtten er lett å sette på og justere, kan enkelt festes ved hjelp av borrelås. Du finnes natt støtte her: Du kan lindre smerten i føttene gjennom fotpleie. Hvis du har harde overflater på føttene (Calluses), er det godt å bløtgjøre dem i fotbad og forsiktig file ned med en fot fil, for å fjerne Calluses og gjøre føttene myke. Avslutt med en mykgjørende fot krem. Ved alvorlige problemer kan det være nødvendig å operere.

Forhindre Hallux Valgus med stretchening

Hvis du ser eller merker tendenser til Hallux Valgus, bør du bruke hjelpemidler til å strekke/stretche stortåleddet i motsatt retning. Ved å strekke stortåen med hjelp av dette hjelpemiddelet mot Hallux Valgus, kan du enkelt forhindre problemet. Du bør gjøre øvelsen hver natt i minst 20-30 minutter for best resultat.