Fotsvette

Alle mennesker svetter, og fotsvette er veldig vanlig. Faktisk kan hver fot produsere så mye som en desiliter svette per dag. Ved å bruke våre produkter mot fotsvette kan du redusere risikoen for illeluktende føtter eller illeluktende sko. Ved å ta vare på føttene regelmessig reduserer du risikoen for at de begynner å lukte vondt.

Hvis du vanligvis får mye fotsvette, kan en fotspray eller en fotkrem mot fotsvette gjøre underverker for føttene. En fotdeodorant hjelper føttene å holde seg tørre og luktfrie hele dagen.

Alle rammes av fotsvette

Alle mennesker lider av fotsvette. Stinkende føtter er vanligvis ikke noe man vil snakke om, men at folk svetter er helt naturlig og er derfor ikke noe man skal skamme seg over. Det er imidlertid noen enkle triks å bruke for å bli kvitt vond lukt fra fotsvette. I tillegg minimerer det risikoen for andre typer symptomer som kan forverres av fotsvette, som fotsopp eller andre hudsykdommer på føttene. Hva er fotsvette? Kroppen vår produserer svette via svettekjertler, som finnes over hele kroppen. Bare på føttene er det rundt 250 000 svettekjertler. Derfor er det ikke spesielt rart å noen ganger bli rammet av fotsvette. Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Svette er rett og slett et signal om at kroppen er for varm og derfor må kjøles ned. Det er veldig praktisk egentlig. Ulempen med svette er at kroppsvæsker kan lukte vondt. Den vonde lukten er bakterier som trives i fuktig og varmt klima.

– Noen svetter mye på beina. Faktisk kan hver fot produsere så mye som en desiliter svette per dag.

Hvorfor svetter man på føttene

Ulike mennesker svetter forskjellig. Det avhenger blant annet av genetikk og kosthold, men også av andre faktorer som hvor aktiv du er. En person som jobber i tykke sko på et lagergulv i en varm fabrikk er av en åpenbar grunn mer sannsynlig å lide av fotsvette enn en person som bruker tynnere sko og jobber på et kjølig kontor. Føttene kan produsere så mye som en desiliter svette per fot om dagen, noe som gjør føtter, sokker og spesielt sko til en perfekt grobunn for bakterier som trives i varme og fuktige omgivelser. Fotsvette har en tendens til å trives ekstra godt i tette og varme sko. Spesielt på varme vår- og sommerdager når du vanligvis er mer ut på tur enn om vinteren. Hvis du i tillegg bruker tykke og tette sokker, er risikoen for fotsvette stor. Et par tynnere sokker kan derfor være nok til å bli kvitt fotsvetten.

Reduser dårlig lukt fra føttene

Ved å holde føttene i form reduserer du risikoen for at føttene og skoene begynner å lukte vondt. Sørg for å trimme tåneglene og fil bort hard hud fra hæler og tær. Når hard og død hud blir fuktig, har den en tendens til å tiltrekke seg bakterier som snart begynner å lukte vondt. Bruk tynne bomullssokker hvis du har en tendens til å bli varm på føttene. Tykkere sokker er dårlige til å slippe gjennom luft og føttene blir ofte skikkelig varme i tykke sokker. Har du problemer med fotsvette i tykkere sko bør du heller velge et par tynnere sko som puster bedre.

Fjern fotsvette

Bruk en fotspray mot fotsvette et par ganger i uken på føttene. Smør eller spray føttene med en antiperspirant fotspray for å holde bakterier unna og beskytte føttene. En fotspray mot fotsvette og vond lukt fra føttene bør brukes umiddelbart etter at du har dusjet eller badet. Ikke glem å virkelig gni føttene når du rengjør dem. Ikke bare la såpe og vann fra resten av kroppen renne ned over føttene.