Hammertå

Reduser smerter årsaket av hammertå med en myk og komfortabel forfotstøtte. Når du bruker en behagelig støtte til forfoten, blir smertene umiddelbart redusert. Hammertå kan være smertefullt og er en av de vanligste årsakene til smerte i forfoten eller tærne.

Hammertå

Hammertå er et begrep som brukes for å beskrive problem med foten, der en eller flere tær er krummet ved siden av stortåen – det kommer fra de små leddene i tærne som blir bøyd, slik at tåen ser ut som en hammer. Det er viktig å få riktig behandling fra starten, slik at du slipper å lide av hammertå og at du kan redusere smertene.

Hvorfor får du hammertå?

Det kan være flere grunner til at du får hammertå, det kan for eksempel handle om arvelighet. En vanlig årsak til symptomene er senket fothvelv som får leddhodene til å miste sin naturlige stilling og der tærne krøller seg nedover. Bruk av for smale sko i lange dager kan være en årsak, en annen kan skyldes andre symptomer som årsaker Artrose (slitasjegikt) eller revmatoid artritt (RA). De som lider av skjev stortå (også kalt Hallux Valgus) kan også være utsatt for hammertå eller hos personer som har tær der den ene er lengre enn den andra, noe som får den lengre tåen til å klemme seg mot skoen.

Symptomer på hammertå

En eller flere av tærne er krummet i en bue ned mot bakken om du har hammertå. Når tåen krummer seg, presses tærne mot skoen og dette forårsaker også mye smerte – det er vanlig at det oppstår en herding på oversiden av tærne som gjør de såre. Det er vanlig at de som har hammartå også blir rammet av skade under forfoten.

Reduser smerter ved hammertå

Den viktigste måten å kunne lindre smertene for de som har hammertå, er ved å avlaste presset på de buede tærne og dette kan gjøres på flere måter. Et innlegg til forfoten er for eksempel en god ide for å kunne avlaste hammertå – en spesielt designet innsats som er vanlig å bruke for hammertå,er en såkalt pelot eller framfotspelot. Hos oss kjøper du framfotsinnlegg eller pelot som hjelper deg å redusere smerten ved hammertå. Du bør ta hensyn og unngå å ha trange sko og heller bruke en størrelse større i stedet for mindre, for å gi tærne nok plass. Hammertå fører som oftest til hard hud på toppen av tærne og det kan derfor føles godt å av og til bade føttene dine i et varmt fotbad. Bruk en mykgjørende salve og fjern hard hud som kan oppstå på toppen av tærne. For å på en enkel og grei måte kunne behandle og forhindre hammertå, kan du ta et fotbad i minst 20 minutter for å myke opp huden og gjøre den klar for behandling, for å deretter file bort den harde huden. Bruk gjerne en elektrisk fotfil som et hjelpemiddel – en elektrisk fotfil som du kan bytte slipehodene på kan kjøpes hos oss. Du kan siden smøre føttene dine med en fuktighetsgivende krem som kan være forebyggende og forhindre den harde huden. Se over ditt valg av sko, er skoen passende for foten din? Et innlegg for skoen kan virkelig gjøre mirakel for de fleste som har problemer med føttene. Prøv å bruke sko som gir god plass for tærne.

Kan du måtte søke lege?

Du trenger som regel ikke å søke lege for hammertå, men hvis du har store problemer eller smerter kan det være lurt å besøke helsestasjonen der de i ekstreme situasjoner kan være nødvendig med en mindre operasjon for å få bukt med problemet – legen kan fjerne et stykke av beinet i tåen og noen ganger til og med litt av den harde huden på toppen av tærne. Du får lokalbedøvelse før operasjonen og kan som regel reise gjem umiddelbart ett inngrepet. Når operasjonen er fullført, kan du gå på smertelindring i noen dager og tåen kan være ganske hoven og vond en stund i etterkant.