Hammertå

Hammertå kan være meget smertefullt og er en av de vanligste årsakene til smerter i forfoten eller tærne. En vanlig årsak er at du har brukt sko som er for trange over lengre tid, men det kan også være arvelig. Hvis en eller flere av tærne dine er bøyd i en bue nedover mot bakken og du samtidig har smerter under fremre fot, har du sannsynligvis hammertå.

Du kan redusere en smertefull hammertå med en myk, dempende og behagelig forfotstøtte. Når du benytter en behagelig forfotstøtte, reduseres smerten fra hammertå i utgangspunktet umiddelbart. Du kan også bruke tåstropper som stabiliserer og avlaster tærne hvis du har hammertå.

Hammertå

Hammertå er et begrep som brukes for å beskrive problem med foten, der en eller flere tær er krummet ved siden av stortåen – det kommer fra de små leddene i tærne som blir bøyd, slik at tåen ser ut som en hammer. Det er viktig å få riktig behandling fra starten, slik at du slipper å lide av hammertå og at du kan redusere smertene.

Hvorfor får du hammertå?

Det kan være flere grunner til at du får hammertå, det kan for eksempel handle om arvelighet. En vanlig årsak til symptomene er senket fothvelv som får leddhodene til å miste sin naturlige stilling og der tærne krøller seg nedover. Bruk av for smale sko i lange dager kan være en årsak, en annen kan skyldes andre symptomer som årsaker Artrose (slitasjegikt) eller revmatoid artritt (RA). De som lider av skjev stortå (også kalt Hallux Valgus) kan også være utsatt for hammertå eller hos personer som har tær der den ene er lengre enn den andra, noe som får den lengre tåen til å klemme seg mot skoen.

Symptomer på hammertå

En eller flere av tærne er krummet i en bue ned mot bakken om du har hammertå. Når tåen krummer seg, presses tærne mot skoen og dette forårsaker også mye smerte – det er vanlig at det oppstår en herding på oversiden av tærne som gjør de såre. Det er vanlig at de som har hammartå også blir rammet av skade under forfoten.

Reduser smerter ved hammertå

Den viktigste måten å kunne lindre smertene for de som har hammertå, er ved å avlaste presset på de buede tærne og dette kan gjøres på flere måter. Et innlegg til forfoten er for eksempel en god ide for å kunne avlaste hammertå – en spesielt designet innsats som er vanlig å bruke for hammertå,er en såkalt pelot eller framfotspelot. Hos oss kjøper du framfotsinnlegg eller pelot som hjelper deg å redusere smerten ved hammertå. Du bør ta hensyn og unngå å ha trange sko og heller bruke en størrelse større i stedet for mindre, for å gi tærne nok plass.

Hammertå kan forårsake hard hud

Siden hammertå ofte fører til hard hud på toppen av tærne, kan det føles godt å bade føttene i et varmt fotbad av og til. Bruk samtidig en mykgjørende salve og fil eventuelt bort hard hud som har dannet seg på toppen av tærne.

Ta et fotbad i minst 20 minutter for å løsne hard hud og gjøre huden enklere å behandle. Fil deretter føttene og hard hud. Bruk gjerne en elektrisk fotfil som hjelpemiddel. Du kan kjøpe en elektrisk fotfil med utskiftbare slipehoder her. Etterpå smører du inn føttene med en fuktighetskrem. Gjenta bruk av kremen daglig for å unngå at hard hud kommer tilbake.

Er legehjelp nødvendig for hammertå?

Du trenger som regel ikke å søke lege for hammertå, men hvis du har store problemer eller smerter kan det være lurt å besøke helsestasjonen der de i ekstreme situasjoner kan være nødvendig med en mindre operasjon for å få bukt med problemet – legen kan fjerne et stykke av beinet i tåen og noen ganger til og med litt av den harde huden på toppen av tærne. Du får lokalbedøvelse før operasjonen og kan som regel reise gjem umiddelbart ett inngrepet. Når operasjonen er fullført, kan du gå på smertelindring i noen dager og tåen kan være ganske hoven og vond en stund i etterkant.