Barfotsko

Med barfotsko kommer du nærmere bakken og får en mer naturlig løpe- og gå stil. Føttene og tærne får muligheten til å spre seg akkurat som når du går barbeint. Takket være det smarte designet slipper du å tvinge føttene til å formes etter smale sko. Samtidig som du får en barbeintfølelse, er føttene også beskyttet mot skarpe overflater som steiner eller greiner.

Barfotsko

Fordi skoene og sålene på skoene er tynne, får føttene dine sjansen til å aktivere musklene. Det er mange forskjellige varianter å velge mellom. På den ene siden er det sko med klassisk utseende som ligner på vanlige sko. De er laget for alle anledninger, alt fra joggesko til fjellsko. Det finnes også moderne FiveFingers som skiller alle tærne.

Hvordan er barfotsko bygget?

Det som skiller barfotsko og vanlige sko er hvordan skoene er bygget opp. Det er blant annet to viktige forskjeller, nemlig høydeforskjellen på sålen og utformingen av tåboksen.

Skosåler uten høydeforskjell

I vanlige sko er det ofte et såkalt drop som gjør at hælen havner høyere enn tærne i skoene dine. Denne høydeforskjellen kan gi en bratt vinkel mellom hæl og forfot. Kjøper du en sko uten drop, så får du et naturlig løpe- og gå stil takket være at foten ikke settes ned med hælen først. Barfotsko har en minimalistisk struktur og målet er at du skal føle at du går barbeint. Derfor mangler skoene "drop" og den tynne sålen har samme jevne tykkelse. Takket være den tynne sålen opplever du en sensorisk tilbakemelding. Når du går «barbeint» får fotsålene mulighet til å plukke opp informasjon og sende den til hjernen. Det gir deg blant annet bedre balanse.

Bred tåboks med plass til tærne

Med barfotsko trenger du aldri å føle at du må å presse føttene inn i en for trang plass. Dette reduserer risikoen for å få hallux valgus av for trange sko. Når du går «barbeint» tar tærne all den plassen de ønsker i skoene og dermed får du en naturlig gå stil. Tåboksen er bredere enn i vanlige sko og har ikke samme smale vinkel foran. Tåboksen er ganske enkelt designet etter hvordan foten din faktisk ser ut når du setter den på bakken, i stedet for hvordan moten vil at den skal se ut. Med en bred tåboks får du bedre bevegelighet og står mer stødig på bakken. Hvis du kan vifte med tærne inne i skoene, så er nok dette en god modell for deg.

Derfor bør du bruke barfotsko

Sko som gir deg en barfotfølelse er laget av et pustende materiale og de er veldig fleksible og smidige. Du vil ikke få samme støtte som med vanlige sko. Skoene mangler både polstring og støtdemping. Det er imidlertid noe veldig positivt for føttene og kroppen din. Siden du ikke får noe ekstra støtte av skoene dine, må kroppen selv bygge opp sin styrke. Ved hjelp av minimalistiske sko vil fotmusklene dine jobbe, og foten blir sterkere etter en tids bruk. Du vil også få en sterkere hoftemuskel og setemuskel med sko uten høydeforskjell i sålen.

Andre fordeler med kompatible barfotsko er at du reduserer risikoen for smertefull hallux valgus med en skrå tå. Du reduserer også risikoen for slitasje dersom du løper i sko uten høyt fall. Dette fordi du setter foten riktig i bakken og dermed reduserer risikoen for å skade blant annet knærne.

Hvilke sko bør jeg velge?

Barfotsko slo gjennom og ble populære da «Vibram FiveFingers» ble lansert. Det er såkalte tåsko som skiller tærne og derfor kalles de ofte tåsko. Disse skoene gir virkelig en følelse av at du er barbeint. Du trenger imidlertid ikke velge tåsko, men i dag finnes det også nok av sko som har et mer klassisk utseende. Når du skal kjøpe nye sko, bør du tenke på når du skal bruke dem. Alle sko har lignende såler. De er flate og tynne. Utseendet på skoene varierer imidlertid avhengig av om du ønsker støvler, sandaler eller lignende. I tillegg er mønsteret på sålene på skoene forskjellig.

Velg riktig modell

Barfotsko er lette og kommer i alle slags modeller og varianter. Fellesnevneren er den utrolig tynne sålen. Siden du nesten ikke føler at du har på deg noen sko, får du en ekte barfotopplevelse og en naturlig gå stil. Du bestemmer selvfølgelig selv om du vil være barbeint i skoene eller ikke. Det er mulig å bruke sokker i skoene. Begrepet "barbeint" refererer til den naturlige gå stilen, ikke at du må være barbeint i skoene. Barfotsko for løping Når du løper er det viktig at skoen sitter godt på foten. Foten skal ikke kunne gli rundt inne i skoen. Med løping trenger du et par sko med godt grep som gir deg fotfeste, uansett om du løper på gress og asfalt eller på stokk og stein. Det er et stort utvalg å velge mellom. Tåsko er ekstra populære ved løping fordi de gir deg et naturlig løpesteg og en god løpefølelse. I tillegg til vanlige løpesko finnes det også terrengsko for deg som løper i tøffere terreng. De gir deg et ekstra godt grep ute i skog og mark. Skal du derimot løpe ute om vinteren, er trail running sko et godt valg. Med riktig mønster og pigger får du grep på alt fra is til leire. Fine barfotsko til hverdags For hverdagsbruk er barfotsko alltid et godt valg. Ved å la føttene aktiveres også i matbutikken og på jobb, får du en naturlig gå stil og god holdning hele dagen. Du finner både ballerinasko, sandaler og lette hverdagssko med barfotsåle. I tillegg finnes det også fine vintersko med godt grep og tynn såle.

Barfotsko til barn

Å bruke barfotsko er best for barnas føtter. Da får de en sjanse til å trene opp stabiliteten og musklene i føttene fra begynnelsen. Takket være at føttene ikke presses inn i trange sko, får de en sjanse til å utvikle sin anatomi og føttene utvikles på riktig måte. Skoene har bred tåboks og lav eller ingen høydeforskjell på sålen.

Ikke gå glipp av tilvenningsperioden

Uansett hvilken skomodell du kjøper, kan kroppen din trenge tid på å venne seg til de nye skoene. Barfotsko mangler støtte, og derfor trenger kroppen din tid til å utvikle og styrke både muskler og vev samt balansen. Gangstilen endres, og du setter tærne i stedet for hælen i bakken først, både når du løper og når du går. Setemusklene dine vil derfor trenge å jobbe mer, noe som kan gi deg treningssmerter i starten. For en myk overgang til minimalistiske barfotsko er det greit å bruke dem i kortere perioder i starten. Så øker du tiden du bruker dem og til slutt vil føtter, ben og hofter takke deg for ditt valg av sko.