Pronasjon

Pronasjon oppstår når innsiden av foten faller inn når foten belastes, som gjør at den største delen av kroppsvekten blir lagt på innsiden av foten når du står eller går. Pronasjon kan forårsake smerte i både føtter, knær og hæler. Hvis du lider av pronasjon, kan en god pronasjonsstøtte være avgjørende. En lett pronasjon er på ingen måte farlig eller skadelig. Det er når pronasjonen blir for grov at det kan oppstå problemer, dette kalles for overpronasjon (eller flat fot).

Ved å bruke en innleggssåle for pronasjon, får hulfoten støtte og ekstra hjelp til å absorbere harde støt når du står eller går.

Hva er pronasjon?

Pronasjon er et vanlig fenomen, et flertall av befolkningen har faktisk en liten pronasjon, noe som ikke fører til direkte ubehag. I utgangspunktet har pronasjon den naturlige oppgaven å redusere trykk og absorbere støt for føttene. Noen har imidlertid en overdrevet pronasjon, som kan forårsake store problem, hvor det verste som kan skje er at det oppstår en feilstilling av beina. Dette kan også kalles for flatfot. Å være flatfotet kan i mange tilfeller føre til overbelastningsskader. Du kan lese mer om flatfot her. Pronasjon har en tendens til å bli enda verre når du bruker flate sko som tøysko eller joggesko. Ved å bruke en innleggssåle for pronasjon, får hulfoten støtte og ekstra hjelp til å absorbere harde støt når du står eller går.

Overpronasjon

En lett pronasjon er på ingen måte farlig eller skadelig. Det er når pronasjonen blir for grov at det kan oppstå problemer, dette kalles for overpronasjon (eller flat fot). Du ser ofte på fotavtrykk om du har overpronasjon, for eksempel fra våte føtter når du kommer ut av dusjen. Hvis fotavtrykket er helt eller delvis flatt, er risikoen høy at du har overpronasjon i ankelen. Overpronasjon kan føre til skade Hvis foten beveger seg i avviklingen av løpssteget, er det viktig å bruke en god skosåle for å unngå overbelastningsskader. Det er vanlig at folk som har overpronasjon med tiden får overbelastningsskader i form av benhinnebetennelse eller hælspore. I tillegg risikerer du å få problemer med knær og ryggen hvis du ikke gjør noe med pronasjonen. Det er flere forskjellige øvelser du kan gjøre for å redusere pronasjon.

Unngå flate sko ved pronasjon

Om du har pronasjon, bør du unngå å bruke flate sko som for eksempel tøysko eller andre lignende sko som ikke har en dempende innersåle, ellers er risikoen stor at føttene blir skadet. Du bør i stedet for bruke et par sko med en mykere skosåle. Hvis du allikevel foretrekker flate sko, kan du bestille et par innersåler for å redusere risikoen for å få problemer og smerter i føttene.

Skoinnlegg for pronasjon

Ved å bruke et par skosåler for pronasjon, kan du lindre foten og motvirke overpronasjonen. En pronasjonssåle justerer fot posisjonen til en normal posisjon, noe som gir et jevnere og mer naturlig trinn. Innleggssåler for pronasjon kan brukes i alla typer sko, uansett om du vil bruke skosålene i arbeidsskoene, hverdagssko, løpesko eller i sko for festen, så har vi innleggssåler for deg. Trening og øvelser på pronasjon Det er flere tilpassede øvelser du kan gjøre for å redusere pronasjon. En fysioterapeut kan hjelpe deg med personlige oppgaver som hjelper deg med å redusere pronasjon. En god øvelse er for eksempel å stå med føttene like bredt som hoftene dine. Rull deretter sakte og kontroller kroppsvekten din på utsiden av føttene, slik at du bare har den ytre overflater av føttene i bakken. Hold posisjonen i noen sekunder og rull deretter kroppsvekten tilbake til normal posisjon. Gjenta øvelsen fem ganger per gang, to ganger om dagen.

Sport og løping med pronasjon

Når du løper øker belastningen på dine føtter og ben drastisk, omtrent fem til seks ganger kroppsvekten. Dette betyr at en kvinne som veier 60 kilo, vil belaste føttene med ca 300 kilo per trinn. Den beste måten å unngå pronasjonsproblem og dermed forbli sunn atlet eller løpere er å velge et par sko som føles behagelig. Hvis du får smerte eller ubehag når du springer, trenger du sannsynligvis gjøre en endring. Ved å bruke et par såler som er tilegnet pronasjon kan du unngå skader. Vi har flere innleggssåler for sport, hvorav flere er spesielt anpasset til pronasjon.

Det motsatte av pronasjon er supinasjon

Supinasjon er det motsatte av overpronasjon, der foten faller utover når du står eller går. Sammenlignet med pronasjon er supinasjon relativt uvanlig. Bare omtrent fem til ti prosent av befolkningen anses ha supinasjon. Akkurat som med pronasjon kan supinasjon få alvorlige konsekvenser og føre til skade. Hvis du har supinasjon, bør du prøve ett par spesial tilpassede såler og sørge for å unngå skade.